Κοινωνική Πολιτική

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Δημιουργήσαμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, με ένα δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Φροντίδας… 

Η Δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής είναι κεντρικής σημασίας για την παρούσα Δημοτική Αρχή, καθώς θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη και εν τέλει θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου της Πετρούπολης. 

Καθώς ο Δήμος μας αντιμετωπίζει νέες απαιτήσεις, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον κοινωνικό ιστό και σε όλους εκείνους τους παράγοντες που Θα προωθήσουν το Δήμο μας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. 

Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και δυναμικού μοντέλου σχεδιασμού, εφαρμογής και λειτουργίας δράσεων και 

δομών κοινωνικής πολιτικής, για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των δημοτών,των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολη. Ως Δήμος δημιουργήσαμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, γιατί στο κέντρο της προσοχής μας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματά του. 

Πιστεύουμε σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και ανθρωπιά, που δίνει ευκαιρίες σε όλους και ενισχύει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. 

Στον καιρό της πανδημίας “στήσαμε κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς”, με ένα πλέγμα προστασίας ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, πιστεύοντας ότι έτσι δίνουμε τη δική μας απάντηση στην κρίση. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2019 – 2022 

Διοργάνωση 10 Εθελοντικών Αιμοδοσιών και 2 εκτάκτων, κατά την περίοδο των lockdowη με συγκέντρωση περίπου 1400 μονάδων αίματος και αντίστοιχη κάλυψη πολιτών. Δεν υπήρξε ούτε ένα αίτημα συμπολίτη μας που δεν ικανοποιήθηκε. 

Δεχθήκαμε πάνω από 1000 αιτήματα για παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας (ενηλίκων και ανηλίκων) και ικανοποιήθηκαν όλα. 

Το Κοινωνικό Φαρμακείο στηρίζει σταθερά 100 ωφελούμενους. 

Εξυπηρέτηση περίπου 900 πολιτών σε Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας (Απαλλαγή Δημοτικών Τελών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, στάθμευση – δίοδο ΑμεΑ, έξοδα ταφής απόρων, οικονομικές ενισχύσεις κτλ). 

Συνεργασία με κατασκηνωση και παροχή κατασκηνωτικών υπηρεσιών σε παιδιά απόρων οικογενειών. 

Διεκπεραιώθηκαν από τα Κέντρα Κοινότητας ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος (άνω των 2500] νέων αιτημάτων, αλλά και ανανεώσεις που αφορούν το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου, προνοιακές παροχές κ.α. 

Χορήγηση 150 διατακτικών κρέατος σε απόρους συμπολίτες, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πραγματοποίησε 30 διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στηρίζοντας 150 οικσγένειεs του Δήμου μας. 

Πραγματοποίηση 18 διανομών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (ΤΕΒΑ) από όπου ωφελήθηκαν συνολικά 750 οικογένειες. 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ «ΣΤΗΣΑΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ» 

Δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και πραγματοποίηση διαδικτυακών δράσεων και ομιλιών με θέματα σχετικά με την οστεοπόρωση, ατυχήματα, παιδικά ατυχήματα, πρώτες βοήΘειες, ενημέρωση για εμβολιασμούς και αντιβιοτικά. Διενεργήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ μαστογραφίες και Test Ραρ, έλεγχοι Κοιλιακής Αορτής, και Μέτρησης Οστικής Μάζας, ενώ έχει προγραμματιστεί και Σπιρομέτρηση. Έχουν ενταχθεί 100άδες πολίτες οι οποίοι ενημερώνονται αυτόματα μέσω λογισμικού, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους, για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων και καθοδηγούνται. Κατά τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται για όλες τις ημερίδες που διενεργούνται. 

Ο Δήμος μας βραβεύθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 2021. 

Δημιουργία Ιατρείου Άνοιας για πρόληψη, φροντίδα και καθοδήγηση των ασθενών με άνοια, αλλά και των συγγενών που τους φροντίζουν, με ατομική αλλά και ομαδική συμβουλευτική. Οι υπηρεσίες παρέχονται από στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας με την κατάλληλη ειδικότητα ( μετά από εκπαίδευση και πιστοποίησή τους), καθώς και απο νευρολόγο γιατρό για τις περιπτώσεις που απαιτείται η συνδρομή του. 

Πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου Κοιλιακής Αορτής για την ανίχνευση ανευρυσμάτων 

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συγκεντρώθηκαν περίπου 5 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων ως βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας. 

Διενέργεια Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κρουσμάτων Covid -19 από τον ΕΟΔΥ, αλλά και για τους μαθητές των σχολείων Δωρεάν και μάλιστα με διενέργεια από τον ίδιο τον Αντιδήμαρχο Νίκο Κακαβά με δαπάνη του Δήμου. 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα μαγειρεία των παιδικών σταθμών παρασκεύαζαν καθημερινά 80 μερίδες φαγητού οι οποίες διανέμονταν στους ωφελούμενους των προγραμμάτων “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” και “ΦΡΟΝΤΙΔΑ”. 

Εντάξαμε τον Δήμο μας σε πρόγραμμα  αντιμετώπισης της αστεγίας, με αποτέλεσμα να καλύψουμε την ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι άστεγοι ή απειλούνται από αστεγία. Λειτουργούμε υπό την αιγίδα της Κοινωνικης Υπηρεσίας γραφείο αντιμετώπισης της ανεργίας και προώθηση της απασχόληση νέων και ευπαθών ενηλίκων συμπολιτών μας. 

Διανομή 2400 μερίδων φαγητού σε ευπαθείς ομάδες το Πάσχα του 2020 

Προγραμματισμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό συμπολιτών μας με αδυναμία μετακίνησης. 

Διοργάνωση συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων κατά τη διάρκεια των εορτών. 

Scroll to Top